Et forsøk på å ikke bekymre seg for norske e-bøker

Etter å ha lest meldinger på Twitter og flere artikler på nettsteder utover dagen, gikk jeg til testkjøp av norske e-bøker med bange anelser. Utrolig nok gikk alt på skinner. Ja, jeg måtte registrere meg to steder (tre for de som ikke har Adobe Digital Editions fra før), men teknisk fungerte alt perfekt for meg på en datamaskin og en iPad.

Her er det imidlertid et viktig forbehold å ta. Jeg har allerede testet alt som kan krype og gå av e-lesere og programmer for dette på iPad og iPhone. Senest i høst gjorde jeg en test av Digitalboks løsning på Netcoms iPhone-blogg. Det var god øvelse, for alt var ikke like enkelt. Husk for eksempel alltid at nedlasting gjennom Min Side er mest effektivt for å få innhold inn i Bluefire.

Et problem jeg hadde i dag, som få har nevnt så langt, er søking etter e-bøker i en butikk full av papir. Det var jammen ikke lett på noen av nettstedene tilknyttet Bokskya. Et klikk i toppmenyen eller venstremenyen gjorde det vanskelig å finne frem til det begrensede utvalget av e-bøker.

Til tross for at alt gikk greit for meg, er jeg enig i at kjøpet og opplasting er alt for tungvint, særlig sammenlignet med Amazon. Etter min kritikk av dårlig brukeropplevelse på Digitalbok i høst, er det lagt til et par lag av kompleksitet med Bokskya.

Jeg har vært dypt bekymret for hva som skulle skje med e-bøker på norsk, og dagens lansering har ikke vært beroligende. Jeg er en av disse gærningene som kjøpte Kindle for halvannet år siden og knapt har åpnet en papirbok siden.  Derfor har det vært frustrerende å se hvor vanskelig det er å få tak i innhold lovlig på norsk.

I et anfall av frustrasjon prøvde jeg for eksempel å gå i diskusjon med Bjarne Buset fra Gyldendal, men han fortsatte å gjenta feil fakta og besynderlig påstander som var tilbakevist. I beste fall tyder dette på en ekstremt defensiv holdning til boken i en digital fremtid.

Som kunde er det selvsagt helt unødvendig å bekymre seg. Hva forlagene velger å styre med og hvordan de tjener penger er ikke min sak.

Jeg oppdaterer hele tiden en egen liste med bøker som høres interessante ut. Den er lang, veldig lang. Når det er på tide å kjøpe en ny bok, sjekker jeg om den er tilgjengelig elektronisk til en pris som er rimelig. Er terskelen lav for å bestille, er den klar til å leses i løpet av noen sekunder.

Om jeg må velge bok en eller to på ønskelisten, lese den på engelsk eller norsk, spiller liten rolle. Det er alltid nok å velge å putte på min Kindle eller iPad. Når norske forlag har et bredt utvalg, er klar til å selge det på en brukervennlig måte til en rimelig pris, så er jeg klar.

Det er ikke min oppgave å bekymre meg for når det skjer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: