Overrasket over opera

Med film, bøker og teater sorterer jeg lett inntrykkene inn i velprøvde skjemaer og begreper. Etter at operaen åpnet i Bjørvika har jeg brynt meg på opera. Og der har jeg ikke like ferdigtygde forestillinger om hva jeg kan vente meg. Det er fint å bli overrasket over mine egne reaksjoner.

For en måneds tid siden på Lulu gikk jeg for eksempel i andre pause. Da var det nok. Likevel var jeg godt fornøyd og syntes forestillingen ga valuta for pengene.

Musikken er moderne, så det var ikke akkurat så mange melodier å nynne på. Den hadde mer til felles med filmmusikk og bygde systematisk opp mot dramatiske øyeblikk.

Regien var svært presis. Alle på scenen deltok og var aktive. Regissør Stefan Herheim og alle sangerne bidro til et aktivt scenebilde der ingen sto rundt og hang. Det er langt fra tilfelle i alle operaforestillinger. Det blir ofte mye hvileløs vandring og posering uten mål og mening.

I starten følte jeg kanskje at påfunnene ble vel overdådige. Tatt i betraktning at historien er temmelig absurd, kunne det kanskje fungert med noe litt enklere opptrinn på scenen. På den annen side var favorittscenen min en duett hvor hele scenen roterte 360 grader som ble avsluttet med et spektakulært selvmord. Det er ikke akkurat et spartansk sceneshow.

Selv om alt var veldig bra, var jeg ganske enkelt forsynt etter to akter. Det er begrenset hvor mye bløtkake jeg klarer å spise på en gang. Etter å ha konsultert Wikipedia om hva jeg kunne forvente den siste timen gikk jeg fornøyd hjem.

Rigoletto på søndag var langt lettere fordøyelig. Musikken faller lett i øret og sangerne turnerte godt. Hovedpersonen er fascinerende som karakter, en fyr du både forakter og sympatiserer med. I tredje akt dukker tenorsvisken over alle opp, La donna E Mobile. Regi og scenografi luktet riktignok støv og møllkuler, men en grei Rigoletto holder fint for meg. Jeg jobber meg fremdeles gjennom mine første versjoner av de fleste forestillingene i det klassiske operareportoaret.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: