Meny på kinesisk

Noe blir faktisk bedre med årene. Etter Kina-turen min for noen år siden, klagde jeg min nød over dårlig kinesisk mat i Oslo. De siste månedene har det slått meg hvor mye bra det er mulig å få i Oslo nå. Når jeg begynte å vurdere denne artikkelen var problemet å begrense seg.

Den største oppdagelsen er Peking Szechuan i Munchs gate. Den har ligget der så lenge jeg kan huske. Når du kommer inn ser stedet ut som en helt vanlig kinesisk restaurant: Noen stamgjester, noen tilfeldig forbipasserende, runde bord og et sterkt innslag av rødt. Menyen ser også temmelig ordinær ut.

Er du så heldig å ha med deg noen som kan lese kinesisk åpner det seg imidlertid nye muligheter. Stedet har nemlig en egen meny med et helt nytt sett retter for de som behersker asiatiske skrifttegn.

Da dukker for eksempel en av mine favoritter, dobbeltstekt svin, opp. Nå har jeg også fått en nærmere forklaring på hvordan retten lages. En kinesisk husmor koker et stort stykke med flesk. Det legges i kjøleskapet for flere runder fremtidig bruk. Når middagen skal lages hentes fleskebiten frem, skjæres i skiver og wokes sammen med grønnsaker og store mengder Szechuan-pepper.

Andre favoritter jeg har prøvd på menyen er bønner krydret med svinekjøtt, fiskesauspoteter og okse i chilivann.  Jeg har spurt hvorfor de ikke plasserer rettene på den vanlige menyen, men de har forsikret meg at nordmenn ikke er interessert i disse kinesiske rettene.

Denne hemmelige menyen er ikke billig og den preges nok litt for mye av norske råvarer. Bacon eller flesk ment til duppe smaker litt annerledes, kanskje er det for lite fett. Likevel, stort nærmere kommer du ikke ordentlig Kina-mat i Oslo. Jeg klarte til og med å få riktig mat en gang på besøk uten språkelig assisistanse. Bilder på iPhone og forkaringer holdt.

Dim Sum-stedene Taste of Kina og Beijing Palace har jeg omtalt tidligere. Mitt inntrykk etter jevnlige besøk er at kvaliteten har blitt høyere det siste året og at Taste of China har dratt fra med et hestehode i konkurransen om beste kinesiske småretter i Oslo.

Gode gamle Dinner synes jeg til og med har økt ambisjonene et par hakk.

Menyen er heldigvis fremdeles til å kjenne igjen. Gong cio ao jo si er så godt at det hindrer meg å prøve ut andre deler av menyen. Knasende sprø biffstrimler, gulrot, stangselleri, asparges og så store mengder chili du tør med en sur-søt saus som heller over mot det sure. Det er en uslåelig kombinasjon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: