Kortspill med variasjoner

Skulle påskeværet svikte, anbefaler jeg å ta med kortspillet Dominion med på turen. Det har blitt en favoritt blant mine spillinteresserte venner. De som er mest vant til Ludo og barn ned i 9 år har også deltatt med stort utbytte.

Best av alt, ARK-butikkene har en norsk utgave til halv pris om dagen. 249 kroner er et røverkjøp.

Hver spiller begynner med den samme bunken med ti kort som motstanderne, noen eiendommer og noen penger. Ved å bruke en hånd med fem kort er det nå om å gjøre å få så mange eiendomspoeng som mulig på slutten av spillet. Hver gang bunken din er tom, stokker du den og trekker fem nye kort.

Pengene du har på hånden bruker du til å kjøpe flere kort når det er din tur. I tillegg til penger og eiendommer kan du velge å kjøpe handlingskort som gir deg mulighet til å justere grunnreglene i spillet i din favør. Eksempler er å tvinge motstanderen til å spille med færre kort, gi deg ekstra kort eller mer penger.

Strategien blir å finne riktig balanse mellom å kjøpe penger, eiendommer og handlingskort som gjør at du sitter igjen med flest eiendomskort når bunkene er tomme.

Grunnsettet har 25 forskjellige handlingskort. Avhengig av hvilke 10 dere velger å spille med, vil også strategien endre seg. Med ytterligere 4 utbygninger så langt, blir variasjonen ekstremt stor.

Jeg håper forklaringen var forståelig. Videoen under laget av Tom Vassel forklarer kanskje Dominion enda bedre.

Grunnsettet gir underholdning for mange spillekvelder. Ønsker du flere kort, gir Prosperity flest nye ideer for pengene. Samtidig endrer det spillet såpass mye at du godt kan bruke Intrigue og Seaside sammen eller hver for seg først. Alchemy er mest for de som må ha alt. Kortene i denne utbygningen tilførte ikke Dominion nok nye spillkonsepter.

Et par strategitips:

 • I alle kortspill hvor du kan styre sammensetningen på kortbunken din, lønner det seg å holde tilfeldighetene på et minimum ved å gjøre den liten og ikke legge inn for mange forskjellige kort.
 • Lag en enkel strategi hvor du bestemmer deg for hvilke kort du skal kjøpe på forhånd, avhengig av hvor mye penger du har på hånden.
 • Når du begynner å bli mer avansert kan du planlegge for en strategi i første del av spillet og en annen sluttstrategi. Men husk at hvert spill er forholdsvis kort. Jeg har aldri blitt så ertet som når jeg prøvde meg på en tretrinnsrakett som knapt hadde fyrt av første trinn når spillet var over.
 • Tell eiendomskortene til motstanderen. Når du har sjansen til å avslutte, er det viktig å vite hva de andre sitter med.

3 kommentarer »

 1. Gunnar said

  Takk for tips! Om det fortsatt er på salg blir det definitivt shopping på meg i dag.

  • norserintrah said

   Skulle nesten tro jeg var sponset av ARK :o)

   Når jeg kom over tilbudsplakaten i vinduet ga det meg i hvert fall inspirasjon til å spille. Regner med at det i hvert fall blir en skikkelig Dominion-dag i løpet av påskeferien, uansett vær.

   • Gunnar said

    Ha ha ha! Ja, kanskje dette kan bli en slags motvekt til rosabloggernes «testgaver» av leppestift og maskara?

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: