Rettferdigheten skje fyldest

TV oversvømmes av serier om smarte politimenn og -kvinner som oppklarer stadig mer intrikate mysterier. Detektivene bruker all mulig slags vitenskap, ofte temmelig kvasi. Det holder ikke lenger med en staut fyr med en pistol.

Men jammen klarer ikke amerikanerne å klø min nostalgiske lengsel etter en enkel politiserie. Kanalen FX tok i fjor tak i en karakter fra en novelle av forfatteren Elmore Leonard i serien Justified.

U.S. Marshall Raylan Givens er en trykkoker av aggressivitet, alt skjult under gode sørstatsmanerer. En cowboy-hatt og en pistol han gjerne lufter i duell-lignende konfrontasjoner, signaliserer en livsholdning som lengter tilbake til gode, gamle westerns.

Noe Raylan ikke lengter tilbake til er hjembygda i Kentucky. På et eller annet tidspunkt har han tydeligvis brutt tvert med familie og venner. I åpningsscenen trekker han mot en gangster i Miami, noe som fører til at han blir tvangssendt tilbake til alt han prøvde å flykte fra: En far han hater, en eks-kone og kamerater som nå er med i den lokale mafiaen.

Raylan blir spilt av Timothy Olyphant, blant annet kjent som sheriffen i Deadwood. Rollene ligner på hverandre. I Justified blir han bare holdt tilbake av litt mer sivilisasjon.

Justified er konsentrert rundt karakterene. Med et langt mindre urbant miljø enn alt annet som går på TV, samt sørstatsstemningen, treffer vi et friskt og annerledes typegalleri.

Stilen til Elmore Leonard har også sitt å si. Her treffer vi forbrytere som føles vanlige og ofte oppfører seg irrasjonelt. De ligger nærmere Olsen-banden enn Sopranos. Det gjør dem desto farligere.

Min nye yndlings-psykopat er Boyd Crowder, særlig fordi det ikke er en helt dekkende beskrivelse. Han er heller en så effektiv løgnhals at han får både andre og seg selv til å tro på tullballet han lirer av seg, enten det er rasistisk eller av mer religiøs karakter.

Hver episode er en sak, men gjennom første sesong tvinges helten vår til å i stadig større grad konfrontere den lokale mafiaen og sin egen fortid. Justified er ikke banebrytende drama, men en underholdende pakke med moderne western, humor og drama.

Første sesong ble avsluttet i forrige uke på TV4, mens andre sesong er halvveis i USA.

Artikkelen er tidligere publisert på Fus-bloggen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: