Tre reiser til Washington DC: Fortiden

Det finnes knapt et liv som er grundigere beskrevet i biografier enn Abraham Lincoln. Når historikeren Doris Kearns Goodwin ville skrive om den legendariske presidenten var det ikke lett å finne en ny vinkling. Løsningen var å skrive om regjeringen hans, hvor kjernen besto av motstanderne til Lincoln i primær-valgene. Til tross for motsetninger ble denne gjengen av rivaler et sterkt team for å lede USA gjennom den tøffe borgerkrigen.

Gruppebiografien er en fin motvekt mot teorien om det unike mennesket som ved sitt geni klarer alt. Personlighet blir skapt i møte med andre og i ‘Team of Rivals’ er det mange interessante karakterer,

Ikke for det, inntrykket jeg sitter igjen med er nettopp hvor viktig Lincoln var med sitt ønske om å høre flere synspunkter, respektere uenighet og tvile seg frem til standpunktene.

I dag ser alt så opplagt ut, men boken viser også hvor vanskelig det er å vite hva som er riktig når man står midt oppe i en vanskelig situasjon. Selv de største beundrerne til Lincoln mente ofte han tok feil. Og først langt ut i borgerkrigen fikk han et anti-slave standpunkt vi kjenner igjen i dag, delvis på grunn av politiske omstendigheter som gjorde det nødvendig å ta det skrittet full ut som han hadde nølt med så lenge.

Hovedtyngden i ‘Team of Rivals’ ligger fra nominasjonsstriden til Lincoln dør, men forfatteren bruker god plass på å beskrive første leveår. I tillegg ga dette meg min første ordentlige innføringen i den amerikanske borgerkrigen.

Min største overraskelse var et geografisk poeng jeg ikke har tenkt på før. Byen Washington DC lå praktisk talt på frontlinjen mellom nord- og sørstatene. Det førte til flere svært nervepirrende situasjoner hvor en sterk fiendehær så å si sto på dørstokken.

Rundt forrige presidentvalg i USA var det mye snakk om boken ‘Team of Rivals’. Jeg ble selv oppmerksom på den etter et intervju på ‘Fresh Air’.

Særlig to omstendigheter rundt Barack Obama gjør at historikere trekker linjene til Loncoln: Den rasjonelle tilnærming til politikk og at hans konkurrent til å bli demokratisk presidentkandidat Hillary Clintons fremskutte posisjon i regjeringen. Amerikanske kommentatorer har en forkjærlighet for, på godt og vondt, til å se seg tilbake for å forstå nåtiden. Obama hadde nok ikke noe i mot slike sammenligninger.

‘Team of Rivals’ er en underholdende og grundig fagbok. Kanskje kan den også gi innsikt gjennom hvordan en tidligere president i USA har håndtert en krisesituasjon. Om ikke annet tror jeg tolkningen av Lincoln har vært med på å forme Obama som politiker. Og så var boken så bra at den etter flere hundre sider både hadde gitt meg mye kunnskap og gjort meg nysgjerrig på å få vite mer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: