Kom enkelt i gang med norske e-bøker

Lanseringen av norske e-bøker gikk ganske på tverke. Mange ser ut til å ha gitt opp før de har begynt. Det er synd. PR og politikk har gjort kjøp av en e-bok mer komplisert enn det behøver å være.

I fremgangsmåten under fjerner jeg mest mulig tull og tar med noen tips som gjør prosessen enklere. Etter å ha fått din første norske e-bok opp på telefonen eller nettbrettet, tar jeg med noen tips om hva du kan prøve etter å ha fått den opp.

1. Glem Bokskya i første omgang. Den er ikke nødvendig og føles uferdig. Bokskya har sikkert fremtiden foran seg, men det er bare en snubletråd for ditt første bokkjøp.

2. Gjør telefonen eller nettbrettet klart ved å installere Bluefire Reader for iOS og Aldiko for Android.

3. Opprett en Adobe ID. Denne bruker du for å åpne kopisperren norske forlag har lagt inn i bøkene. Når du har registrert brukernavn og passord første gang i butikk og lese-app, går de neste kjøpene automatisk uten at du tenker på dette noe mer.

4. Bruk Digitalbok for dine kjøp. Det finnes flere butikker, men navigasjone deres er rotete. Digitalbok har e-bok i sentrum, derfor er det lettere å finne frem. Dessuten gir de gratis bort den underholdende romanen Trynefaktor av Torgrim Eggen som du kan prøve ut første bokbestilling på. Kjøpsprosessen burde være velkjent for alle som har handlet på nett tidligere.

5. Bruk Min Side på nettbutikken fra din telefon eller ditt nettbrett for å laste ned boken. Når du klikker, vil du bli spurt hvor du vil åpne den. På iOS sier du at du skal åpne den i Bluefire Reader.

Første gang du gjør dette bruker du Adobe ID for å åpne kopisperren. For fremtidige kjøp går dette automatisk.

Hva med Bokskya?

Som sagt, nå har du fått boken opp på telefon eller nettbrettet uten å bruke den. For å ta den i bruk, kobler du kontoen i butikken din opp mot Bokskya og går på nettsidene deres for å få tilgang til bøkene du har kjøpt på tvers av norske bokhandlere.

Bokskya er to ting: En forlagsstyrt Dropbox for norske e-bøker og en e-bok-leser i nettleseren. Siden du i overskuelig fremtid kan laste ned det du har kjøpt fra Digitalbok, er ikke lagring viktig. Leseren har alt for lite funksjoner foreløpig, men sjekk ut Ibis Reader for en idé om hva den kan bli i fremtiden. Den fungerer riktignok kun med bøker uten kopisperre.

Hva betyr det for meg at bøkene har kopisperre?

Det begrenser hvilke programmer du kan lese bøkene på. Amazons Kindle og Apples iBooks takler for eksempel ikke norske e-bøker.

Forskjellige filformater er ikke noe problem. Får du tak i en bok uten kopisperre, bruker du programmet Calibre for å legge det over på det leseformatet du måtte ønske.

Hvordan er pris og utvalg?

På eldre bøker er prisen grei, men for dyr på nyheter. Utvalget er veldig begrenset.

De siste dagene har jeg lest omtaler av en dansk bok, ‘Den siste gode mand’ av A J Kazinski. Et raskt søk på nordiske e-bøker viste at jeg kunne kjøpe den til halve prisen hvis jeg tok til takke med originalspråket. Kopisperren eksisterte heller ikke, utover at boken blir merket med ditt navn for å kunne spore tilbake en kopi som flyter rundt på internett. Heretter sjekker jeg nok ut Saxo og Bokus før jeg kjøper e-bok i Norge.

Konklusjonen min er at norske e-bøker ligger etter utviklingen, men er du interessert er det ingen grunn til å ikke ta det norsk tilbudet i bruk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: