Etter Valentine

Et ekteskapsproblem må alltid være så ekstremt på film. Konflikten må være så klar, ofte representert i et ytre problem som rusmisbruk, mishandling eller utroskap. Jeg vet ikke om denne jakten på ytre forklaringer er noe som har irritert regissør og manusforfatter Derek Cianfrance, men jeg føler Blue Valentine er en anti-tese til den tradisjonelle samlivsfilmen.

Filmen åpner med en morgenscene. Et ektepar er på vei til jobb og skal få ungen på skolen. Du merker irritasjonen og konflikten under overflaten, men her er det ingen skriking eller vodka-flasker gjemt i skuffen, bare trist hverdag. Det skuffende livet som ektepar blir satt opp mot scener fra hvordan det unge paret flere år tidligere møttes, flørtet og fant ut at de ville gifte seg.

Hva som skjer i årene mellom og hvorfor de nå hele tiden er på randen av eksplosjon, forklares ikke. Men utfra det vi ser kan vi som tilskuere gjette oss frem til en del. Det som var sjarmerende under den første forelskelsen blir irriterende og kilde til konflikter etter flere år sammen.

Regissøren gir skuespillerne masse rom til å utvikle rollene. Michelle Williams (som jeg husker godt som innflytteren i ungdomsserien Dawson’s Creek) og Ryan Gosling gyver løs på materialet med dødsforakt.

Uten de store ytre konfliktene krever Blue Valentine forsiktighet og stort mot. Skuespillerne er viktige, men regissøren lever opp til tilliten deres og vår som publikum. Han holder tilbake og spiller med nennsom hånd på de mer sentimentale strengene historien gir rom for.

Flørtingen i starten er søt nok. Traileren viser kun scener fra denne delen av filmen, men dette er ikke er noen Valentine-film. Jeg kan knapt tenke meg et verre utgangspunkt for en date enn Blue Valentine. Men det er en bra film, og ofte er vel det det viktigste.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: