Den amerikanske friheten

Vanligvis holder jeg meg til litteraturens mer tvilsomme strøk, som tegneserier og science fiction. Men av og til blir jeg nysgjerrig på hva bokklubb-gjengen og litteraturkritikerne holder på med. Derfor kjøpte jeg Freedom av Jonathan Franzen til min Kindle.

Best siden er ikke så effektivt når det er så lenge siden sist jeg leste noe seriøst. For noen år siden raste jeg gjennom en bok i uka, men nå går det noe saktere.

Boken jeg vil sammenligne med er Underworld av Don DeLillo. Den vakte mye av det samme engasjementet hos meg. Grunnrisset av boken ligner: En litterær gjennomgang av USAs nære historie og hvordan det påvirker menneskene som står midt oppi det. Freedom strekker seg over et tidsrom rundt 10 år etter Underworld: Fra slutten av 60-tallet frem til Obama-valget.

Første kapittel hiver oss inn i familien Berglund sett fra en nabo som er temmelig infam i sin beskrivelse. Det hele er pinlig humoristisk, men vi aner at dette ikke er hele historien. Og ganske riktig, de neste kapitlene gir oss historien fra andre synsvinkler, blant annet skandalene som blir antydet allerede fra de første setningene.

Store idéer, interessante karakterer og humor hjelper for å dra meg med gjennom en bok, uansett genre. Den svulstige tittelen kan virke vanskelig å leve opp til, men boken problematiserer og drøfter faktisk godt hva frihet kan bety i praksis for mennesker de siste tiårene. Freedom lever opp til hypen fra i høst.

Men er amerikansk frihet så aktuelt i sosialistiske Norge? Jeg tror knapt noe land i verden er så amerikansk som Norge, kanskje ikke en gang USA. Hvordan mennesker, familier og samfunn forholder seg til nye normer er derfor gjenkjennbart.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: