Jenta med sverdet

Å finne en god tegneserie utenfor de mest kjente heltene er et lite mirakel. Det er så lett å holde seg til det velkjente, enten det er en karakter som ble laget når bestefar var ung eller noe kjent fra kino. Derfor pleier jeg av og til å kjøpe noe som ser interessant ut, selv om jeg ikke har hørt om det. The Sword av brødrene Luna har vært et spennende bekjentskap jeg fant frem til på denne måten.

I første kapittel møter vi en familie med mor, far og to døtre, den eldste i rullestol. Det tar ikke lang tid før tre menn og en kvinne braser inn i idyllen og brutalt dreper alle sammen med superkrefter. Den lamme jenten overlever fordi hun detter gjennom et brennende gulv og finner et magisk sverd. Dermed kan hun ikke bare gå, men hoppe, slåss og helbrede til den store gullmedaljen.

Nå starter et hevntokt gjennom tre verdensdeler som gjør at hun får politi, myndigheter og media på nakken. Heldigvis har hun to venner med som sørger for at heltinnen har et festepunkt til den ellers så normale verden The Sword foregår i. Grunntonen er alvorlig, men litt morsomt småsnakk blir det.

Historien er tydelig planlagt for de fire bøkene den består av. Bakgrunnen for begivenhetene blir rullet ut i første bok. Akkurat når jeg begynner å føle meg trygg på at jeg skjønner hvor veien går, gir fjerde bok historien et par ekstra omdreininger.

Tegningene virker forfinede, nesten som på greske urner. Kontrasten til brutaliteten i slåsskampene er slående, med avkuttede lemmer og blod som flyr i alle retninger. Og det er ikke bare snakk om generisk sverdvifting. Opptrinnene gir et klart bilde av hva som skjer og får meg til å tenke ’det har jeg ikke sett før’.

Uavhengig tegneserie betyr, på godt og vondt, mindre redaktørinnblanding. Noen ganger tenker jeg at brødrene Luna kunne trengt noen som spurte om det virkelig var nødvendig å være så ekstremt tøffe i trynet. Det er plass til plot, karakterer og følelser, men noen ganger balanserer noen av opptrinnene på kanten til det latterlig poserende.

Etter nettopp å ha avsluttet siste bok i The Sword er jeg nysgjerrig på de andre seriene til brødrene Luna. De er heldigvis lett tilgjenglig i samlinger og digitalt på Comixology.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: