Relansering av superhelter innfrir delvis

Det er gøy å være fan av amerikanske tegneserier i Norge om dagen. DC starter alle tegneseriene sine fra nummer en slik at det skal være lett å hoppe på for nye lesere. I lanseringen kommer det 52 titler, både gamle kjenninger som Supermann og nye helter, alle med en ny vinkling.

Morsomst av alt er det at alt kan kjøpes digitalt samtidig som det kommer ut i USA. Nå er det ikke nødvendig å planlegge tegneseriekjøpene flere måneder i forveien, få dem lenge etter diskusjonene på internett og til en dyr pris. Trykk på knappen, så er ukens historie klar til å leses noen minutter senere.

Lanseringen startet på onsdag med Justice League, en gruppe-bok som samler alle de mest kjente heltene fra DC. Papirutgaven har allerede solgt ut førsteopplaget på 200.000 og er senere sendt to ganger til trykkerne. Hvor mye som er solgt digitalt har vi ikke noe informasjon om enda, men vi vet at appen det selges gjennom på iOS suste forbi gjengangere som Smurf Village på listen over mest innbringende programmer i app store.

Så langt er dette dristige tiltaket for å gi et synkende marked for tegneserier en vitamininnsprøyting vellykket. Absurd nok har aldri kunstformen vært mer dominerende i populærkulturen eller mer skrevet om på kultursidene, men opplagene har vært trist lesing de siste årene. Det er en stund siden et hefte solgte i et slikt opplag, så uansett bange anelser blant fans er de fleste enig om at radikale tiltak er nødvendig.

For meg som leser er det viktigste om Justice League lever opp til forventingene. Svaret er delvis.

Historien begynner helt fra bunn. På første side er verden langt fra sikre på hva en superhelt egentlig er. Batman og Grønne Lykt samarbeider motvillig om å stoppe en utenomjording i Gotham. Samtidig blir alle tre beskutt av politi. Kamp og dialog er underholdende, om enn til tider litt vel tøff i trynet. Jeg så et par nye grep som fikk meg til å smile. Og vi blir kastet rett inn i handlingen. Her stiller alle på lik fot med en ny leser. Superheltene og verden er fremdeles i støpeskjeen.

Forfatter Geoff Johns og tegner Jim Lee er de største kanonene DC har. De har i mange år vært store stjerner som kan settes på nesten hvilken som helst bok og regne med suksess. Samtidig har jeg aldri vært av deres største fans. Johns har en tendens til å skrive det han tror publikummet kommer til å like. Lee har en super-muskuløs stil med litt for mange linjer etter min smak. Til tross for min skepsis må jeg si at de begge her presterer en av de tegneseriene de har laget jeg liker best.

Det største problemet er at kun to av karakterene på coveret er aktive i historien, med en cliffhanger som introduserer nye Supermann og antydninger om at Cyborg er på vei til å få krefter. Kjenner jeg Geoff Johns rett vil de første heftene være som eventyret om Askeladden og hjelperne hvor gruppen som skal vinne sluttkampen om et halvt års tid introduseres en etter en. Dette er tendensen i tegneserier fans foraktfullt kaller dekomprimert fortellerstil, hvor man skriver for samleboken mer enn de som plukker opp heftene hver måned.

Forhåpentligvis vil de andre 51 teamene velge forskjellige tilnærminger her. Det høres lovende ut etter det jeg har lest så langt og neste uke kan bli dyr. Selv om jeg hadde håpet at Justice League hadde lansert med en historie som sto mer på egne ben, er det vanskelig å klage når resultatet er solid og bra.

Anbefaling til nye lesere: Kjøp hele historien i en bok eller digitalt om et halvt års tid (prisen går ned fra 21 til 14 kroner etter en måned). Alt tyder på at det blir bra, men det er ikke nødvendig å lese Justice League hver måned.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: