Katakombene 2011: Tradisjoner og overraskelser

Tradisjoner er fint og når høstværet setter inn begynner jeg å lengte etter 14 timer med film i selskap med Skiensfolk og filmbloggere fra hele Norge. For sjette år trommet Thomas sammen i Katakombene under kinoen i heimbygda. Programmet er hemmelig på forhånd og klarer som regel å interessere både oss som har sett mye film og de som ikke går på kino hver uke. Noen poster er imidlertid veldig forutsigbare: Hyggelige luftepauser, pizza med ølsaus, quiz og noen som snorker midtveis i programmet.

En kjapp oppsummering av årets program:

Memories of Matsuko

En skillingsvise fra Japan med så mye farger, humor og viltre påfunn at det blir mulig å pøse på ufattelige mengder melodrama. Jeg så den på Film fra Sør for noen år siden og synes den var så bra at den står arkivert under ’Skal se snart’ i DVD-hyllen min. Det betyr at jeg visste at det var fare for at det kunne bli støvete i rommet underveis, og det ble det.

Doktor Mabuse, The Gambler, første akt

Noen mumlet noe om hvor mye bedre dette var en annen Fritz Lang-film Metropolis. Buuu! Metropolis er den DVDen jeg har i flest forskjellige utgaver. Men disse 20 minuttene var underholdende, en stumfilmversjon av et børs-heist. Det må ha vært morsommere å være hvitsnipp-forbryter på 20-tallet, siden det involverte i hvert fall 4 forskjellige forkledninger.

Exit through the gift shop

Utrolig morsom dokumentar. Første kan det virke som om det er en straight dokumentar om gatekunst og Banksy, men snart tar mannen bak kamera mer og mer over. Folk ser enda ikke ut til å være enig om historien er sann eller en mockumentary. Uansett er det et skrått blikk på ekte og falskt i kunstverden. Jeg lo vel så mye andre gang, siden jeg slapp å lure på hva om jeg skulle ta filmen seriøst eller ikke.

Night of the hunter

En predikant med et høyst spesielt forhold til religion og rike enker, innynder seg i en familie som skjuler et ransutbytte. Filmen er spennende og svært slående visuelt. En flukt nedover elven mot slutten har en drømmeaktig stemning som er utrolig, og det andre holder mål.

Secret of Kell

Slemme nordmenn angriper irske klostre. En gutt, en katt og en alv prøver å skape en perfekt bok med vakker tekst og illustrasjoner. Animasjonsfilmen var Oscar-nominert, men er ikke like strømlinjeformet i historien som en Pixar-film. Men hva er vel det? Jeg satt stor pris på tegnestilen, som i design og utforming lignet på et vakkert middelalder-manuskript.

Bislett superheltutleie

Nesten hvert år har det vært et innslag fra noen av deltakerne. Denne kortfilmen var en morsom idé som en superheltentusiast som meg satt pris på. Bakomfilmen var like underholdende.

Att angöra en brygga

Slapstick og satire fra Sverige på 60-tallet. Utrolig hvor mye det er mulig å få ut av byfolk i skjærgården. Det er litt Buster Keaton på Saltkråkan. Jeg lo, akkurat som jeg gjorde sist, selv om noe virker veldig svensk og veldig 60-tallet.

Stuck

Her er min favoritt. Dette er en film jeg har hørt om og hatt lyst til å se en stund. Utgangspunktet er en sann historie hvor en sykepleier kjører ned en uteligger så han blir sittende fast i frontruten. Sykepleieren synes det hele er så pinlig, at hun plasserer kjøredoningen med fyren stikkende ut i garasjen. Hva som skjer derfra og ut er nok noe utbrodert. Regissøren er kjent fra grøssere og scenen hvor fyren i frontruten må gjøre noen ofre for å få tak i en mobiltelefon er ubehagelig. Stuck er ikke noe mesterverk, men en b-film med litt mening. Det er fascinerende å se hvordan folk fra den utsatte middelklassen under press føler seg tvunget til å gjøre dumme og grusomme valg.

Valerie and the week of wonders

De siste timene var det vanskelig å vite når man var våken og hadde duppet av. Denne filmen var et drømmeaktig og surrealistisk eventyr om en jentes overgang til de voksnens rekker. Bra eller dårlig? Dette er en film som unndrar seg den typen konklusjoner. Her er det bare å godta alt eller å ta seg en lur. Hadde det vært en norsk forteller ville jeg sagt at det var ‘Tre nøtter for Askepott’ regissert av Dali.

Som de siste årene var Katakombene en fin blanding av tradisjoner og overraskelser. Jeg gleder meg allerede til neste år og håper å kunne bidra med en bra quiz til pizzaen.

Andre omtaler:

Thomas på Fus-bloggen
Iversen Revisited
Sonjas ordentlige blogg

1 kommentar »

  1. […] en uke på etterskudd, og langt bak Sonja, Ivers, sjefen sjøl og Tor Andre, her kommer min rapport fra årets desiderte filmhøydepunkt: Katakombene. 14 timer med sær film i […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: