Tor Andrés 20 film-favoritter fra 2011

Det er mye fra i år jeg fremdeles har lyst til å se, men 2011 har da vært et fint filmår. Jeg prøver å gå jevnelig på kino, men det var mange sterke kandidater fra DVD-hylla også i år. For noen av dem rakk jeg å kjøpe dem fra England før de kom på lerretet. Det er litt irriterende for en kino-entusiast som meg.

Inspirert av Montages-listene har jeg 10 favoritter jeg grunngir, med ytterligere 10 bonus-filmer.

1. Monsters

Sånn skal en science fiction-film være! Nå begynner filmene i genren å komme opp på samme nivå som litteraturen var når jeg saumfarte hyllene på Skien bibliotek på 70-tallet. Utrolig gjennomarbeidet film hvor det fantastiske kun er et bakteppe for å utforske sosiale og menneskelige problemstillinger.

2. Oslo, 31. August

Vond film på en utrolig fin måte. Samtalen hovedpersonen har med kameraten sin tidlig i filmen er akkurat sånn jeg tror jeg ville reagert. Først litt klønete forsøk på å spøke bort det vonde for å gå over i hjelpeløse forsøk på å nå frem. Og alt er så gjenkjennbart allerede i de gamle bildene fra Oslo til alle stedene jeg har vært, inkludert festen som jeg vagt føler å ha deltatt på.

3. Drive

Pulp er så interessant. Enkle, underholdende og tøffe historier. Er det så meningsfylt som det noen ganger føles? Noen ganger faller det opplagt på trynet og er flatt. Men når det fungerer føles det eksistensialistisk, selv om det kanskje mest er en Rorschach-flekk. Med gjennomført stil, gode skuespillere og fengende musikk var dette en gjennomført filmopplevelse.

4. Attack the block

Bedre 80-tallsnostalgi for meg enn Super 8. Historien og stilen er som en gammel science fiction-grøsser, men karakterene føles moderne og realistiske. Håper vi får se mer til Joe Cornish som regissør.

5. X-men: First class

I et år som jeg synes har vært bra for tegneserier på papir, er dette den eneste tegneserie-baserte filmen jeg helhjertet kan anbefale. Den fanger veldig mye av det som fenger meg med tegneserier. Det inkluderer litt for mange karakterer og historie, noe som bidrar til at jeg får en følelse av at det eksisterer en verden utenfor det som skjer på lerretet. Ambisiøst manus, god regi og fantastiske skuespillere.

6. Nader og Simin – et brudd

Alt virker så dagligdags og nedpå i iransk film, derfor er det desto mer interessant å se hvordan filmen bruker thriller-grep for å skape twist etter twist i ganske dagligdagse situasjoner. Det er lett å stirre seg blind på at dette foregår i Iran. Er det ikke mye å identifisere seg med i hvordan velmenende mennesker spinner ut av kontroll og hvordan samfunnsinstitusjoner (rettssytemet og religion) ikke klarer å svare tilfredsstillende på mellommenneskelige problemer?

7. Rise of the planet of the apes

Igjen en god science fiction-film, det var mange av disse i år. Et gjennomarbeidet manus med mye på hjertet ble godt ivaretatt av regissøren. Mest imponerende er hvordan skuespillere og datagrafikk klarte å skape troverdige karakterer ut av apene.

8. Source code

Fint å se at Duncan Jones fra Moon klare å levere en mer kommersiell science fiction-film uten å bli for A4. For meg var den, akkurat som Donnie Darko, følelsmessig logisk, noe som er ekstremt viktig for meg i en historie av denne typen.

9. Certified copy

Apropos, her har vi en film som plot-messig bæres frem av logisk brist. Jeg er veldig svak for skravle-filmer (som Min middag med André, Breakfast club, Før soloppgang og –nedgang). Juliette Binoche gjør en nærmest atletisk skuespillerprestasjon, mens motspilleren er en effektiv straight man å spille ball mot.

10. Tree of life

Karakter har noe med vanskelighetsgrad og gjennomføring å gjøre. Nedslaget er ikke helt støtt her, men jeg lot meg berøre mer av denne filmen enn de fleste andre. Selv svakhetene jeg hadde hørt mange snakke om på forhånd var lett å tilgi.

11. Winter’s bone

12. Black swan

13. Bridesmaids

14. Hanna

15. Blue valentine

16. Another year

17. Midnight in Paris

18. Hodejegerne

19. A dangerous method

20. 13 assasins

For flere filmanbefalinger er Tordendomen å anbefale, en årviss avstemning med årets filmer, klassikere og kult-favoritter.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: