Ambisiøs svensk middag

De siste årene har jeg vært på en del dagsturer til Stockholm i forbindelse med jobben. Stort sett har jeg sett Arlanda og innsiden av kontorbygninger. Gleden var derfor stor i januar når to møter havnet på to forskjellige dager, rett etter hverandre. Endelig skulle det være mulig å se litt av byen. Og som alltid når jeg er på tur, gå på et spennende restaurantbesøk.

Etter å ha studert mulighetene, vurdert budsjett og hva jeg var interessert i, falt valget på 19 Glas i Gamla Stan. 500 svenske kroner for en 5-retters som oppdateres daglig basert på råvarene, så svært lovende ut.

Så snart jeg stakk snuten innenfor den lille, koselige vinbaren med en håndfull bord bak i lokalet, følte jeg at valget var riktig. Stilen var hyggelig og avslappet. Under hele måltidet fikk jeg god hjelp av en kunnskapsrik vinkelner. Siden utgangspunktet var baren, kunne han sette sammen en personlig tilpasset vinmeny med halve glass.

Først kom det inn en liten tallerken med godt brød og hjemmekjernet smør. En skjeformet dyreknokkel ble presentert som smørkniv.

Suppen var en melkevelling smakssatt med kål, honning og nøtter. På toppen var det et knasende sprøtt langstekt kålblad. Kombinasjonen var overraskende og velkomponert. Eneste minuset var at jeg etter måltidet rapet kålsmak. Dette var langt fra høydepunktet på kvelden, men gjorde at forventingene mine var på topp for fortsettelsen.

Grønnsakskomposisjonen som kom som rett nummer to hadde mange spennende smaker. Den hang nødvendigvis ikke så godt sammen som helhet, noe jeg ofte trekker mye for, men det var så mye morsomt her at jeg kan tilgi at ikke alt fungerte sammen. Purren var søt, men litt treen og vanskelig å skjære opp. Sammen med eple/løk-pureen utgjorde den en fin kontrast til en markert syrlig youghurt. Sprøstekte kålblader og et strø aske ga så mye i smak og konsistens, at det var langt mer enn pynt. Som sagt, litt for mye på en gang, men mange gode idéer og kombinasjoner av smaker.

Hovedretten var helt perfekt. Den røde vinen kelneren anbefalte virket for lite markert før maten kom på bordet. Når alt var servert viste den seg å passe perfekt. Kjøttet var tre fileter av villsvin. Jeg satt ekstra stor pris på et smakskraftig stykke mørkt kjøtt i tillegg. Tilbehøret var en stor bit saltbakt rødbet og mørt gresskar. Sausen var ganske enkelt smør krydret med granbar. En svært vellykket hovedrett som leverte på alle fronter.

Med unntak av villsvinet, var dette en hvitvins meny. Derfor foretrakk jeg det til osten også, så da foreslo kelneren en geitost. En svært god svensk ost ble servert. Noe søtt hadde gjort seg ved siden av. Brødet var imidlertid helt fantastisk. Svært grovt og brunt, men samtidig saftig.

Desserten var mild i smakene, ikke for søt. Blåbær, litt crisp og en jordskokk puré som hadde konsistens som skum. Vanligvis er det siste noe man får på restauranter hvor poteter ikke er nordisk nok. Å få det som avslutning på et måltid var en artig variant.

Vin til det søte er en av mine besettelser, så jeg tok et lite glass av Chateua d’Arlay likør i samme stil som desserten. Den hadde også blitt brukt for å smakssette kremen. En god avrunding, uten å være overdrevet fruktig.

Inntrykket mitt var at 19 Glas hadde tilpasset seg godt rammen gitt av en liten restaurant med engasjerte ansatte som ønsker å satse på råvarene og holde prisen på et greit nivå. Kelneren fortalte at filosofien var å kun servere mat som kunne vært dyrket i Sverige og skifte meny daglig basert på hva som var på menyen. Til tross for høye ambisjoner, var stilen høytidelig og personlig.

2 kommentarer »

  1. Marte said

    Vinpakke med halve vinglass! Når kommer det til Norge? Småfolket liker! Ellers hørtes måltidet fabelaktig ut!

  2. norserintrah said

    Det er jo alltid lov å spørre. Her var det faktisk til og med kelneren som foreslo det når vi begynte å diskutere måltidet. Blir jo litt gærnt å bli sørpe full på business tur alene.

    Ellers tror jeg det hjalp at stedet også var vinbar og solgte alt på glass.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: