Full kontroll på tidsreisene

I flere år har jeg fulgt arbeidet til Rian Johnson med Looper. Hans to første filmer Brick og The Brothers  Bloom, begge usedvanlig smarte genre-filmer, gjorde at jeg var interessert. Nyhetene fra innspillingen økte interessen ytterligere: En science fiction-historie på lavt budsjett hvor Bruce Willis spiller Joseph Gordon-Levitt som gammel. Hadde jeg ikke hatt så stor tillit til regissøren, hadde jeg vel tvilt på om det ville fungere.

Looper vasser rett ut i en haug med tidsparadokser uten å nøle. Hovedpersonen er en leiemorder som dreper ofre sendt fra fremtiden. Etter noen års karriere unngås farer for tidsparadokser ved at de dreper en 30 år eldre utgave av seg selv. Når Bruce Willis bryter ut av denne løkken ved å slippe unna henrettelsen, er jakten i gang på både den unge og gamle versjonen av leiemorderen.

Jakten er underholdende nok til å tilfredsstille blodlysten min, men det ligger også en eksistensialistisk angst under. Hvem av dobbeltgjengerne skal vi holde med? En ekstra vanskelighetsgrad for actionhelten fra fremtiden er det at hvis han dreper motstanderen sin blir han selv avsluttet.

Styrken til filmen ligger i manuset. Rian Johnson har tenkt gjennom problemstillingene. Forklaringene som blir gitt holder vann, både logisk og følelsemessig – i hvert  fall så lenge filmen pågår. Han kjenner sin filmhistorie og nerder kan lett leke innflytelsesbingo i hver scene. Siteringen blir aldri slitsom, fordi Rian Johnson har funnet sin egen vinkling på historien.

Typisk nok med en film som er så hausset opp, kommer det en negativ reaksjon. Var den virkelig så bra som alle sa? En grunn til det er nok at for en film som forholder seg så mye til en genre, er den veldig uforutsigbar. Det er ingen opplagt helt å holde med. Og midtveis tar historien en sving over i en helt annen science fiction subgenre.

Så Looper er underholdende, men den er også uvant. Det er som å endelig smake tomatsuppe basert på grønnsaken istedenfor en pose med pulver. Noen vil rynke på nesen, fordi det smaker for ekte og annerledes i forhold til det de er vant til.

For Looper er ekte vare, real underholdning laget med utgangspunkt i visjonen til en filmskaper som bare vil lage solid underholdning. Noen ganger er det alt som skal til for å treffe følelsene mine også.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: