Katakombene 2012: Nye filmer med gamle kjente

Bedre sent enn aldri. ’I gamle dager’ skrev jeg referat fra det tradisjonelle filmblogger-treffet Katakombene umiddelbart etter at det var avholdt. I år tok det en drøy måned. Men her kommer en kort vurdering av en dag med intens filmseeing i selskap med entusiaster fra hele landet.

Årets program inneholdt for første gang ikke noe jeg hadde sett før. Åpningsfilmen Rubber har jeg riktignok i DVD-hyllen, men den egner seg nok best å se i flokk. I en western-bygd i USA dukker det opp et morderisk bildekk som dreper for fote. Alt er veldig meta. Det er utrolig hvor mye motivasjon jeg klarte å tillegge et dekk som ruller sakte mot en ensom kvinne på en øde landevi. Jeg er med på notene, men Rubber balanserer litt ustøtt mellom latterlige grøsser-klisjeer og humoristiske kommentarer til genren.

Black Friday er en indisk film om en virkelig terror-aksjon mot Bombay på 90-tallet. I dokumentarisk stil følger vi ofre, terrorister og politimennene som jakter på dem. Her er det masse gråsoner. Uten å unnskylde noe får vi en forståelse for bakgrunnen for volden. Musikal-numrene er byttet ut med et par godt utførte Oscar-taler. Filmen er god og grundig på en måte som undergraver alle fordommer mot Bollywood.

Putney Swope var veldig 60-tallet, i fascinerende stor grad et barn av sin tid. Styrekampen i et stort reklameselskap ender med at den minst sannsynlige kandidaten blir leder. Putney Swope er afro-amerikaner og plassert der mest for syns skyld. Så kunne man tro at alt blir mye bedre med denne utradisjonelle lederen på plass, men så enkelt er det ikke. Det skjer mye absurd og snodig, men jeg ble aldri klok på filmen.

Life in a day er YouTube-filmen hvor haugevis av mennesker sender inn videoer av seg selv fra 24. juli 2010 og det hele blir sydd sammen til en helaftens dokumentar. Jeg bøyer meg i støvet for klipperne av dette. De har valgt en logisk struktur hvor alt er sortert i flere hovedtemaer og satt sammen i rytmen til en dag. Fascinerende og aldri kjedelig. Det er en film du bare må ta innover deg.

Av en eller annen grunn har jeg alltid endt opp med å organisere pizza-innkjøpet litt utpå kvelden. Sammen med en quiz var det mitt hovebidrag til underholdningen. Ganske jevn konkurranse i midtfeltet og bare et spørsmål ingen klarte å svare på tyder på at jeg traff omtrent riktig i vanskelighetsgrad.

Polyester er en utspekulert bad taste komedie fra regissør John Waters. Alkoholisert husmor spilt av en mann gift med en eier av en pornokino med to tenåringer opphengt i sex. Nei, dette er ikke laget av Disney. Mest imponerende var det at Thomas hadde skaffet originale luktkort. På gitte steder i filmen fikk vi beskjed om å skrape på forskjellige felt. Alle luktene var ikke akkurat blomster. Morsomt, selv om jeg som regel var mer nervøs enn forventningsfull når lukt-symbolet dukket opp på skjermen.

Årets høydepunkt for meg var The devil rides out. Dette var en klassisk og veldig engelsk grøsser fra Hammer-studioet. Christopher Lee spiller okkult detektiv som prøver å redde en slektning ut av klørne til en sektleder med direktelinje til demoner i helvete. Det var så gøy at jeg umiddelbart sjekket om bøkene historien bygger på finnes på Kindle. Svaret er dessverre nei.

Andre i salen hadde gode barndomsminner fra King Salomon’s miner. For meg var dette mer en påminnelse om at underholdende action er mer vanskelig enn det ser ut som. Indiana Jones var tydelig inspirasjonen, men filmskaperne hadde ikke like godt grep om stunts, humor og rytme som Stephen Spielberg. Jeg ble under utålmodig under siste film, men kan ikke klage på at det var kjedelig.

Katakombene var også i år en fin anledning til å se uventede filmer med en gjeng mennesker det er morsomt å diskutere med i pausene.

Jeg har tidligere skrevet referat fra Katakombene i 2006, 2009 og 2011.

2 kommentarer »

  1. iversen said

    Du fikser alltid pizza fordi du fisker det så bra, mann!

  2. norserintrah said

    Glad for å kunne være til tjeneste. Øl-pizzaen på Lundetangen er jo bare så god!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: