Bloggingens endelige seier

Det gikk et støkk gjennom meg når bloggen min, Typisk Tor André, plutselig dukket opp i en liste med norske blogger i artikkelen Nerdenes hevn i Aftenposten i går. Anledningen var lanseringen av boken Gi meg en scene! Norsk blogghistorie.

Gimegenscene

Konklusjonen til skribenten Mina Hauge Nærland er at selv om noen diskuterer bloggens død, så er deltakerne fremdeles aktive og mye av det som publiseres på internett er inspirert av bloggformatet. Jeg kan ikke være mer enig. Det er sant i enda større grad enn artikkelforfatteren er klar over.

Plutselig kom jeg til å tenke på en artikkel fra 2005, da de høytsvevende visjonene om hva blogging kunne bli var mest ambisiøse. Når jeg snakket om internett på denne måten, var det inspirert av en livslang interesse for science fiction, intens lesing av Wired og scenarie-tenking. Det er en effektiv måte å diskutere fremtiden på.

Overskriften på artikkelen er ’Kutt blogg-snakket’:

”Nå er det på tide at avisene slutter å skrive om blogging og legger ned bloggene som har vært startet de siste månedene. Jeg vil at folk skal gå lei av fenomenet. Tidligere ivrige bloggere vil snakke seg i mellom og konkluderer med at skrivingen ikke levde opp til forventningene. Alle er enig om at det langt fra var så interessant som først antatt. Først da kan blogging bli stort.”

Artiklene i boken, særlig til de jeg kjenner best og identifiserer meg mest med (Vampus, Hjorthen og Bjørn Stærk) ser ut til å mene at vi er omtrent der i dag. Avslutningen på artikkelen min lyder:

”Selv om blogging dør i sin nåværende form, vil den oppstå kraftigere og mektigere enn noen gang. Kanskje er det sånn at først når hypen dør og folk gir opp teknologien vil den nå sitt potensiale… Og media bruker teknikker som toveis-kommunikasjon, lenker og kommentarfelt som en del av alt de gjør, istedenfor å lage en egen ghetto på en del av websiden som kalles blogg.”

Men det er en sak som ikke dekkes noe særlig i boken: Hvor viktig bloggen er profesjonelt, som teknologi og design.

Min andre akt som blogger, etter at Typisk Tor André gikk i dvale i 2007, var som bedriftsblogger for NetComs iPhone-blogg. I 2009 var det flere personer som omtrent samtidig fant ut at bedriften jeg jobbet i på det tidspunktet burde være aktiv i sosiale media.

Mitt hovedansvar var å etablere en blogg. Den bidro særlig til å fremheve NetCom som iPhone-leverandør. Resultatene var bra nok til at det i høst ble lagt inn ressurser i å gjøre et spennende redesign. Jeg synes at det var minst like inspirerende som å jobbe med Typisk Tor André. Lesetallene økte og jobben som redaktør for gjestebloggere på en bedriftsblogg var veldig spennende.

Grunnen til jeg valgte å blogge fremfor å lage en site i 2004, var å slippe alt styret med html-koding og det tekniske. Ironisk nok har jeg de siste 5 årene jobbet mye med nettstedene til NetCom og Visma, inkludert å se på maskineriet som ligger bak. Spør noen meg, mener jeg alle med begrensede ressurser å bruke på tilstedeværelse på nettet bør ta utgangspunkt i en blogg (for eksempel WordPress). Selv en større organisasjon bør gjøre det til en del av sin webstrategi.

Søkemotorer elsker blogger. I en verden med utallige nettsider er få ting viktigere enn å være synlig på Google. Og jeg ser utallig ganger at innhold på blogger vinner over selv søkemotoroptimalisert innhold på andre plattformer. Så lenge det er tilfelle vil blogging være viktig. Bevegelsen mot å lage nettinnhold for mobiltelefon med fokus på innhold, enkel navigasjon og fjerning av alt dilldall ligger også nært bloggen, både i teknologi og design.

Hvis vi ser bort fra de samfunnsomveltende sidene ved blogging, så ble jeg kjent med mange bra mennesker jeg lærte mye av i perioden Typisk Tor André var mest aktiv.

En subkultur i miljøet som ikke blir nevnt i den nye boken er filmbloggerne. Hjorthen og jeg treffes årlig på Katakombene som Thomas Herlofsen arrangerer. Flere av deltakerne er tidligere og nåværende filmbloggere. Vi har fremdeles noen fellesprosjekter gående, for eksempel en artikkel fra i fjor som gir en grundig vurdering av Netflix-lanseringen.

Så for meg er bloggingen langt fra en nostalgi-trip til en revolusjonær fortid. Det er en del av jobben min, fritiden min og jeg ser den overalt på internett.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: