Mine 20 favorittfilmer i 2013

Det store temaet i 2013 er hvor stor plass strømming som distribusjonsmetode har blant favorittfilmene jeg så. 25 %  av de jeg nevner i denne artikkelen gikk ikke på kino i Norge, jeg så de på iTunes, Vimeo og Netflix, og det ligger enda flere filmer av denne typen blant det jeg likte godt. I tillegg ble The World’s End først vist i Oslo etter Facebook-aksjoner.

En del av samme trenden er det at 4 av filmene er finansiert gjennom Kickstarter eller andre utradisjonelle kilder.

Til tross for at jeg går ukentlig på kino, blir dette stadig mindre viktig for meg som filminteressert. Når det er mulig å utforske nisjer andre steder, blir det mer interessant enn å sette seg inn i saler hvor tilbudeter  bestemt av uransaklige kinosjefer og distributører. Etter å ha sett minst 100 filmer i året i 30 år, er det ikke nødvendigvis så interessant å se enda en testoron-action.

Ikke for det. Listen bør vel vise at jeg setter stor pris på god underholdning og B-film. Men hvorfor godta dritt og klisjeer, når det finnes gode og originale opplevelser i sofakroken?

stories we tell

Stories we tell

Sarah Polley har siden The sweet hereafter interessert meg som skuespiller og filmskaper. Her skyter hun blink med en dokumentar om familien sin. Historien hun forteller er fascinerende i seg selv, men enda mer som en dekonstruksjon av hvordan vi tolker virkeligheten og hva det betyr å lage en dokumentar. Årets mest formfullendte film havner klart på toppen av listen min.

beforemidinght

Before midnight

Tidligere har vi fulgt Jesse og Celine i en uskyldig forelskelse i ungdommen, deretter et mer modent møte 9 år senere. Nå treffer vi dem etter at de har levd sammen i flere år. Den naive forventningen som har ligget over de to tidligere filmene er blåst bort når hverdagens realiteter har meldt seg. Sånn sett er dette en råere film, men det måtte til når det skulle lages en utgave nummer 3.

Upstream_Color_poster

Upstream Color

Slapp av. Ikke la uvant filmspråk forvirre deg. Her er det bare å la seg rive med. Og det er greit, for til syvende og sist henger det hele godt sammen, etter min mening. I det ytre blir en kvinne kidnappet og finner senere sammen med en mann. Det hele bindes sammen av en parasitt som gjennom flere trinn påvirker livet til menneskene på negative måter. Her er det store idéer og spenstig bruk av film, alt bundet sammen av en veldig human historie.

Denne kan sees på amerikanske Netflix. Alt-mulig-mannen Shane Carruth valgte å distribuere den selv for å sette filmen inn i den rette sammenhengen, som han har sagt.

220px-The_Place_Beyond_the_Pines_Poster

The place beyond the pines

Her har kritikkene svingt fra slakt til ros til at deler av filmen var bra. Filmen er en realistisk thriller fortalt i tre deler. Dramaturgien gir det hele et mer formelt preg, som et gresk drama eller et Ibsen-stykke om skyld og straff på tvers av generasjoner. Så hvor godt du liker filmen er avhengig i om du får det realistiske og mer kunstige til å henge sammen. Dette er en film jeg ble veldig overrasket over, og jeg elsket det.

220px-The_World's_End_poster

The world’s end

Tenk at denne nesten ikke ble satt opp på kino i Norge. Den inneholder noen av de morsomste action-scenene jeg så i 2013. Heldigvis bruker den tid på å introdusere vennegjengen som går på en siste pub-til-pub-runde i hjembyen før middelalderen tar dem. Det er morsomt nok, med noen av de beste engelske komikerne i hovedrollen. Og så tar det skikkelig av i siste del når vi oppdager hvorfor hjembyen har blitt så mye kjedeligere med årene.

actofkilling

The act of killing

Her kommer dokumentaren som gjennom intevjuer med de som utførte etniske massemord i Indonesia på 70-tallet og dramatiseringer regissert av overgriperne, gir mer informasjon enn det som er behagelig om hvordan etnisk utrensking fungerer.

To ting hindrer meg fra å sette den på toppen av listen: 1) Livredde unger som deltar i opptrinnene illustrer hvordan filmmakerne sannsynligvis tråkker over noen etiske grenser, og 2) Jeg har følelsen av at noe manipulering av deltakerne og oss er usynlig i filmen, noe som svekker troverdigheten. Men det som vises føles som så viktig at The act of killing bør sees. Går fremdeles på kino.

215px-Holy_Motors_poster

Holy motors

En fyr kjører rundt i Paris og spiller forskjellige karakterer. Hvert sekund er fantastisk iscenesatt. Dette er også en film som det er nødvendig å nyte mer som musikk enn fortelling. Jeg har problemer med å forklare hva som skjer her, men har følelsen av at den tar temperaturen på vår tid bedre enn noen annen film på listen.

Gravity_Poster

Gravity

Endelig en film i 3D hvor det fungerer! Etter Avatar har jeg blitt stadig mer skuffet over den nye teknologien og nå oppsøker jeg 2D-versjonen av filmene. Dette er ganske enkelt en dyr B-film hvor alt fungerer. Går fremdeles på kino.

PREMIEREINVITE-gray_ca

Girl walk // All day

Dette var en av de første filmene jeg så i fjor, etter å ha sett den på flere amerikanske topplister for 2012. Det hele er velsignet enkelt og livbejaende: En jente danser seg tvers over New York til en remix av poulære musikk fra de siste årene. Kan sees gratis på nettsidene til filmen.

220px-Catching-Fire_poster

Hunger games: Cathcing fire

Hvor heldig er vi ikke når vi lever i en tid hvor Katniss og Jennifer Lawrence er blant de mest populære navnene i pop-kulturen? Jeg leste Hunger games-triologien i fjor og er svært imponert. Filmatiseringene har klart å fange opp veldig mye av det som er fascinerende, uten å vaske bort samfunnskritikken. Går fremdeles på kino.

Captain_Phillips_Poster

Captain Phillips

Er det historien om en mann som opplever en kapring eller en kritikk av globaliseringen? Begge deler. Jeg ble positivt overrasket over hvordan filmen både var spennende og klart å få frem det forvirrende i asymmetrisk maktbruk i en aktuell situasjon, hvor alle sider fikk komme til orde.

220px-Only_God_Forgives_poster

Only god fogives

Denne filmen har fått veldig mye slakt, men jeg likte den. For meg var det en helt naturlig fortsettelse av Nicolas Winding Refns tre siste filmer Bronson, Valhalla Rising og Drive. Så liker jeg det visuelle uttrykket og tonen fra eksistensialistiske B-filmer.

220px-StarTrekIntoDarkness_FinalUSPoster

Star trek into darkness

Her har jeg også hørt mange kritske røster, men jeg elsker J. J. Abrams fillmer. Han er en av de beste underholdningsregissørene Hollywood har. Å bruke gamle-Spock til å forklare plottet var å gå over streken, men ellers har jeg ikke noe problemer med ekko fra tidligere filmer.

220px-Mud_poster

Mud

En fin oppdatering av den store amerikanske fortellingen om Huckleberry Finn.

220px-Indie_Game_The_Movie_poster

Indie Game the movie

Etter to dokumentarer som viser helt nye ting og dekonstruerer genren, er dette ganske enkelt en historie veldig godt fortalt. Finnes på norske Netflix nå.

The_Grandmaster_poster

The Grandmaster

En visuelt storslagen martial arts film. Når jeg så den tenkte jeg nærmest at den føltes litt abstrakt. Etter å ha lest mer om hvor mye som er kuttet i den vestlige utgaven, skjønner jeg at dette er distributørens feil. Av alle filmene om helten Ip Man som har kommet de siste årene, føler denne nærmest en biografisk virkelighet.

220px-TheMaster2012Poster

The master

En slags biografisk fortelling ikke basert på virkelige personer. Paul Thomas Anderson kan regissere hva pokker han vil, interessant blir det uansett. Finnes på norsk Netflix.

220px-Pacific_Rim_FilmPoster

Pacific Rim

Jeg ser alltid etter action som klarer å være oppfinnsom og knytte kampene opp mot karakterer. At dette i tillegg er en av de få popcorn-filmene som ikke er en oppfølger eller bygger på tegneserier eller bøker, er et stort pluss. En av de mest underholdende to timene jeg har tilbrakt i kinosalen i år.

suchabeautifulday

It’s such a beautiful day

En snodig selv-biografisk animasjonsfilm, som er både morsom og dypt tragisk. Kan kjøpes på Vimeo.

220px-The_Spectacular_Now_film

The spectacular now

En utrolig fin og ærlig ungdomsfilm. Den minner meg litt om klassikeren Say anything, oppdatert for en ny generasjon. Handlingen er en kjærlighetshistorie mellom den populære gutten som tiden er i ferd med å løpe fra og den smarte jenta som er litt outsider.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: