Tre norske og to amerikanske mexikanere

Lørdagstacoen har aldri vært min favoritt. Skulle jeg lage noe mexikansk ble det fajita, noe rent kjøtt fremfor kjøttdeig. Og tex-mex på restaurant har jeg bestandig hatt følelsen av å kunne lage bedre selv. Derfor var det en aha-opplevelse på en restaurant i San Fransisco å få servert noe som var autentisk mexikansk. Ikke amerikanisert eller norskifisert. Særlig forretten imponerte. Guacamole ble blandet sammen ved bordet etter mine ønsker om balansen mellom ingredienser. Det hele ble servert med nystekte tortilla-lomper. Enkelt, godt og langt unna lørdagskosen jeg er vant til. Taco1 For et år siden kom denne maten til Norge med Taco Republica i Torggata. Noen vil kanskje kalle det en hype, med lange køer uten mulighet for bordbestilling. Etter mange besøk har ventetiden blitt kortere, og jeg må konstantere at dette er den nye sushien for meg. Det er noe jeg bare må ha med jevne mellomrom Et vanlig måltid her for meg starter med guacamole og hjemmelaget totopos, en mais chips En fin rett å nippe til før hovedrettene, bruke som tilbehør til resten av maten og småspise til når regningen nærmer seg. Ceviche Deretter er små sprø maisflak med ceviche på vel verdt å prøve. Den hvite fisken kaldkokt i citrus er frisk og fersk, en skikkelig smaksbombe som inneholder mye chili og sprø grønnsaker. Og så kommer kjernen i besøket, taco. De servers enkeltvis, noe som gjør at du kan sy sammen ditt eget måltid. Hver av dem kommer på en myk tortilla-lompe som smaker mais. Klassikeren er svin, men favoritten min er lam. Et hovedtema er å marinere og langkoke kjøttstykker som ikke er de beste på dyret. Utenfor disse to klassikerne er jeg litt på vakt ovenfor det som kan bli for tørt, men Taco Republica har blitt flinke til å få kylling, sjømat og sopp til å bli saftigere over tid. Til hver rett følger det også en av fire salsaer. Og de har dagens, der de eksperimenterer med nye kombinasjoner. Flere av de rettene som står på menyen nå begynte som dagens. I Florida i sommer var jeg ivrig på å finne et sted i en lignende stil. Nærmere grensen betydde mer autentisk, tenkte jeg. De første forsøkene var skuffende tex-mex. Så en dag på ekspedisjon til bryggeriet Funky Buddha så jeg en mexikansk bule i gangavstand: Tortilleria Mexicana. FortLauderdalebutikk Umiddelbart på innsiden følte jeg meg på rett sted. Den ene halvdelen av lokalet var en skikkelig rotebutikk. I den andre halvdelen var det respatex-bord og en stor TV som viste telenovelas. Menyen besto av et dusin forskjellige kjøttyper, hvor jeg prøvde ut fire. I tillegg til svin og kylling valgte jeg oksetunge og en blanding personalet hadde en uklar forklaring på. FortLauderdaleTaco Det var godt, men en del tørrere enn det som serveres på Taco Republica. Med en hjemmelaget chili-saus på spruteflaske, smakte det likevel svært godt. Kanskje den norske varianten er passe vestligfisert for meg. Nå har det åpnet flere steder i samme stilen som Taco Republica i Oslo. Tijuana Tijuana Bar på Grünerløkke legger stor vekt på den siste delen av navnet. Halvparten av menyen er drinker, tequila og Michelada (fruktige drinker med øl). Men maten er også vel verdt besøket. Klassikerne er her, men de har også valgt å ta den ut med argentiske reker og and (som du ser på bildet over). Hver rett har et sett med tilbehør og sauser som passer godt. Jeg synes kanskje de strekker strikken litt langt og føler at denne er litt for tilpasset eksperimentlystne norske ganer. En stor ulempe er at alt serveres i porsjoner med to, noe som gjør det vanskeligere å sy sammen måltidet som du vil. Taqueria Siste tilskudd på den mexikanske stammen i Oslo er Taqueria i Paleet. Dette er en koselig bar med noen bord. Etter et besøk synes jeg de tacoene jeg prøvde var veldig gode, kanskje med den beste sammenseting av fyll og tilbehør. Selvom de i utgangspunktet serverer hver taco i pakker på to, har de laget en kokkens meny med fire. Med litt overtalelse fikk jeg justert anbefalingen til min smak. Det skapte litt forvirring i serveringen, men endte godt. Så hvilken av de norske vil jeg anbefale? Alle er vel verdt et besøk, men jeg holder fremdeles en knapp på Taco Republica. De klarer å holde en enkel, rett-frem-stil som føles riktig for mexikansk mat. På mange måter er smaksammensetingene på Tijuana og Taqueria vel så spennende, men de jåler det litt til. I Torvgata er det respatex-bord og solide ingredienser som dominerer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: