10 slanketips som fungerte for meg

Det har vært et evig mas de siste månedene. I takt med at kiloene har rent av, har jeg vært nødt til å bytte ut garderoben flere ganger. Bunaden har blitt sydd inn to ganger og kan trenge noen innstramninger til.

Den mest sjokkerende livsstil-endringen er at det har blitt litt gøy å handle klær. Shopping er fremdeles ikke noe jeg bruker mye tid på, men det er noe jeg ofrer en tanke innimellom. Det er en stor forandring.

Slanking er enkelt, er det noen som sier. Det er bare å forbrenne mer kalorier enn det som går inn i munnen.

Javist. Og å bli rik er bare å ta inn mer penger enn det du betaler ut. Hadde det vært så enkelt hadde alle vært millionærer. Begge deler er sant, men fullstendig unyttig.

Alle må finne frem til sin metode for å lykkes. Så det som fungerer for meg vil ikke virke for alle. Men her er mine erfaringer etter et år inn i en livsstilsendring som har gjort meg noen titalls kilo lettere.

Frokost

Husk alltid hvorfor jeg begynte

Egentlig har jeg alltid følt meg i god form. Aktivitetsnivået har vært greit. Jeg var sjelden syk. Jeg var alltid tidlig oppe og i godt humør.

I fjor vår fikk jeg plutselig problemer med å gå. Det ble våkenetter med verkende føtter. Senebetennelse i føttene var forklaringen fra legen. Litt antibiotika og noen innleggsåler senere var problemet under kontroll.

Et par måneder senere dukket senebetennelsen opp i kneet. Da var det nok. Jeg liker å reise og vil ikke sitte inne på hotellet. I en fremmed by er det helt nødvendig å kunne traske rundt i timesvis. Begynte det å skrante allerede nå, så det mørkt ut for pensjonisttilværelsen.

Hver gang jeg blir fristet til å spise mer enn nødvendig eller stå over en treningstime, tenker jeg tilbake på smerten i kneet og turer til fremmede byer. Det er min motivasjon. Jeg vil ikke bli sperret inne av dårlig helse for tidlig.

Få hjelp og struktur

Fra tidligere forsøk vet jeg en del om hva som fungerer og ikke fungerer for meg. Men det er farlig å tro at mine idéer og tilfeldige artikler er alt som skal til for å lykkes.

På SATS fikk jeg en personlig trener som fungerte bra for meg, Greta Tveten. Hun hjalp meg godt i gang med å komme meg i bevegelse. Ukentlig oppfølging gjør at jeg får variert trening og presser meg litt ekstra hver gang.

Ernæringfysiolog Kristin Bjørge ga meg jevnlige kostholdsråd. Etter en samtale om spisevanene mine, ga hun meg en ukesmeny. Det ga meg masse innspill til hva jeg bør tenke på når jeg setter sammen måltidene mine.

Gjør objektive målinger

I jobben min med å hjelpe folk til gode resultater på web insisterer jeg alltid på å følge med på statistikk og gjøre tester.

Etter et år i USA i 2002 gjorde jeg et langvarig forsøk på en livsstilsendring. Av en eller annen grunn lot jeg være å veie meg. Det gjorde at etter noen måneders fremskritt, begynte jeg å skli tilbake til gamle vaner, nesten uten å merke det.

Nå veier jeg meg hver dag hjemme og en gang i uken på treningsstudio. Alt noteres i appen MY Weight. Endringene i vekten gir masse læring. Jeg ser hva som fungerer og hva som skaper problemer og justerer kursen. Akkurat som jeg ville anbefalt for web.

Dette er noe jeg regner med å fortsette i overskuelig fremtid for å ha full kontroll på helsen min.

Kutt tullemat og dårlige vaner

Jeg visste en enkel måte å gå ned i vekt. La være å kjøpe sjokolade, brus og snacks hver bidige dag. Det er ikke å kose seg. Det er en vane og det motsatte av kos.

Heldigvis liker jeg alt og har ingen allergier. For meg har det vært overraskende lett å bytte ut godis med frukt og Rugsprø med god ost. Med variasjon og plukking i de mer eksotiske delene av fruktavdelingen har kveldskosen blitt bedre og sunnere.

Spis uprossesert og balansert

Med fare for å høres ut som en helsefanatiker, jeg begynner å bli følsom for ferdigmat som er overøst med sukker og salt. Selv om kaltoritellingen ser grei ut, så er det opplagt vanskelig å ha kontroll over alt som er i ferdigmat.

Løsningen er mest mulig rent kjøtt og grønnsaker i sin naturlige form. Pølser og fiskekaker er godt, men da er det viktig å finne de med høy kjøtt-prosent. Litt kunnskap om næringsstoffer og hvordan de bør balanseres på tallerkenen hjelper også.

Det betyr at jeg bruker mer tid på matlaging, men med kjente retter og noen små triks er det ikke så mye jobb.

Noen ganger er det også viktig å spise mer. Et måltid mellom lunch og middag hjalp for å regulere apetitten utover kvelden og forberede meg til trening.

Plass til kos

Her er noen eksempler på mat som er helt grei i min diett:

  • Spise ute minst et par ganger i uka
  • 7-retters meny med full vinpakke
  • Is to ganger om dagen på ferie i Roma
  • Et par håndverksøl på pub et par ganger i måneden

Så lenge det ikke skjer hver dag er det helt greit å spise ekstra godt. Det hjelper også å bruke noen av de samme tommelfingerreglene på restaurant som hjemme. På Italia-ferie ble det litt mindre pasta enn vanlig, desserten hoppet jeg over og til lunsj ble det mineralvann heller enn billig bordvin.

Så lenge jeg er i bevegelse og spiser fornuftig til hverdags, tåler kroppen noen utskeilser. Daglig veiing sier i fra hvis det tar av.

Trening

Trening minst tre ganger i uken

Mange sier at trening ikke er så viktig for å gå ned i vekt. Jeg føler at forbrenningen går bedre og at det hjelper meg å styre matinntaket. For et år siden kunne jeg knapt sette meg ned på en kontrollert måte, nå jogger jeg for første gang på flere ti-år.

Frem til før sommeren sa jeg at det ikke var så stor forskjell i energinivået på grunn av treningen. Fremgangen gikk så sakte at det var vanskelig å se hva som skjedde. Kiloene gikk nedover, men jeg mente oppriktig at jeg ikke følte meg så mye bedre.

Etter sommeren skjønte jeg det var tull.

En måned med minimal trening i juli gjorde forskjellen tydelig. Når jeg kom i gang igjen var det tydelig at kroppen hadde godt av treningen. Fremgangen som ble utydelig når den skjedde over flere måneder, ble klar når den kom på noen dager.

Det er lett å se på vekter, pulsmålere og alle andre objektive målinger at kroppen trives bedre. Smerten i kneet er helt borte.

En tabbe jeg har gjort et par ganger er å komme stresset på trening uten å ha fått i meg nok mat og drikke. Det ble mislykket og frustrerende. For å få fullt utbytte av tiden i treningsstudio er det viktig å komme godt forberedt.

Når det gjelder antall treninger er min erfaring at det er lettere å få til tre treninger i uken enn to. Det er viktig å komme inn i en rytme for holde aktiviteten oppe.

Legg inn litt ekstra bevegelse i hverdagen

Jeg jobber, er på forretningsreiser og har ofte planer på kvelden. Det er ikke alltid så enkelt å legge inn nok trening hver uke. En Polar treningsklokke hjelper meg å sørge for nok aktivitet uansett. En trappetur til niende etasje på jobben hver dag og lange spaserturer på familiebesøk i Skien holder kroppen i gang.

Ingen unnskyldninger

Det er veldig lett å finne unnskyldninger. Jeg legger en plan for trening og spising hver uke. Den tar hensyn til fester, reiser og travle dager, men jeg holder meg til den uansett. Ingen unnskylding er god nok.

Det samme gjelder for treningsstudio. Programmet kan variere, men har jeg satt sammen aktivitetene for dagens økt skal det gjennomføres. Når jeg først har kommet meg ut av godstolen, er det viktig å utnytte tiden godt.

Planlegg for en maraton, ikke en sprint

Noe av feilen jeg har gjort tidligere er å slanke meg, kjøre kurer. Alt det jeg har beskrevet er noe jeg regner med å gjøre resten av livet. Veiing, trening og sunn mat er ikke en straff. Det er en metode for å nå de målene som er viktig for meg.

Derfor er det så viktig å være sikker på at motivasjonen er på plass. Hvis jeg begynner å tvile, er det bare å tenke på konsekvensene av de tegnene til dårlig helse jeg så for et år siden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: