En lang tagning i Berlin

Kunst er på sitt beste når den må forholde seg til strenge rammer. Derfor velger noen å lage og følge kronglete manifester som Lars von Trier i en periode. Derfor kan det bli store filmer av trange kår.

Og kanskje er det derfor en regissør kan få den sprø idéen å lage en film i en tagning.

Birdman fra i fjor jukset ved å kjøre kamera bak søyler når det var behov for å kutte. For å skjule klippene drev de opp tempoet noe enormt med huing, skriking og tromming. Digitale effekter var svært lite dogme. Det var en bra film, men for heseblesende til å havne blant årets favoritter.

Victoria

Victoria er mer ærlig i uttrykket. 2 og en halv time er filmet i en lang tagning av nordmannen Sturla Brandth Grøvlen. Tempo er variert gjennom hele fortellingen. Oppjaget på en nattklubb i starten: søkende når hovedpersonen møter en guttegjeng på drift i Berlin-natten, rolig i nachspiel-samtaler og thriller-rytmen setter inn i siste halvdel.

Traileren og omtalene fanget meg umiddelbart. Kombinasjonen av genre-film og høye håndverksmessige ambisjoner tiltaler meg. Og Victoria leverte på det.

Mangelen på kutt jobber mot trenden til stadige kjappere rytme. Det kan føles litt gammeldags å følge hovedpersonene hvert sekund. Se på en film fra noen ti-år tilbake og du kan fort få følelsen at alt tar en evighet.

Oppbyggingen tar sin tid i Victoria, men på veien tar filmen seg tid til å forklare motivasjonen til hovedpersonene. Hvor godt man henger med i svingene er nok avhengig av at vi tror på at hovedpersonen først velger å henge med guttegjengen og deretter at hun blir med på ranet. Forklaringen holder så vidt det er.

Uansett synes jeg hele filmen har en fin, naturlig rytme. Akkurat som i livet tar noen ting tid, andre bare hopper avgårde. Fotografen står for en gangs skyld i sentrum for alt, men regissøren og ensembelet av skuespiller gir god støtte underveis.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: