Tiårs-jubileum i Katakombene

For 10 år siden samlet Thomas Herlofsen en gjeng med filmbloggere og Skiensfolk til filmtreffet Katakombene. Siden har han arrangert dette hvert år. Og jeg synes det er så gøy at jeg har prioritert å komme hvert år.

Det hjelper at jeg kommer fra Skien og kan kombinere det med familiebesøk.

Men først og fremst er det fordi Thomas skrur sammen et interessant program med filmer og aktiviteter som byr på overraskelser selv for den mest blaserte film-entusiast. Jeg ser filmer på kino hver uke og følger med på masse filmblogger. Likevel byr Katakombene på noen overraskelser hvert år.

I løpet av 10 år har det utviklet seg noen tradisjoner. Jeg organiserer pizza-bestillinger. Espen insisterer på at vi trenger minst 11. Quiz. Snorkelyder når arrangementet går inn i sin 10. time. Usikkerhet om jeg drømmer eller er våken når klokken kryper over midnatt.

Her er årets program:

The_Midnight_After_poster

The Midnight After

Hong Kong-film med Lost-tendenser, på godt og vondt. En minibuss fra sentrum kjører gjennom en tunnel, og plutselig befinner de seg i en by uten noen andre mennesker.

Idéen er god, med noen fine øyeblikk. Problemet er at filmen aldri definerer noen regler for galskapen, så det hele blir ganske tilfeldig. Kunne like godt vært en midnattsfilm.

the-harder-they-come-movie-poster-1972-1020174141

The Harder They Come

Klassisk gangster-drama på Jamaica med mye reggae-musikk og litt sosialrealisme. En solid film som fulgte genre-konvensjonene, men hadde sin egen skjeve rytme.

Bluedahlia

The Blue Dahlia

Klassisk film noir fra 1946 som jeg har lest og hørt om tidligere. Dette var en gjennomført thriller med bra manus av Raymond Chandler og gode skuespillere i alle roller. Jeg likte hvor godt plottet var skrudd sammen, uten at det ble forutsigbart.

apocalypseoz

Apocalypse Oz

En kuriøs mashup av Apocalypse Now og Trollmannen fra Oz. Det var morsomt, men det var godt at den holdt seg til under halvtimen.

Gymkata

Gymkata

En ‘så dårlig at den er bra’-klassiker jeg har hørt mye om. Den virkelige turnstjernen Kurt Tomas skal leke action-helt i denne absurde filmen fra 1985. Når det dukker opp skurker, har det en tendens til å dukke opp en turnstang eller en bøylehest.

Manuset er absurd dårlig. Jeg tviler nesten på om noen kan ha lest i gjennom det før de begynte å filme. Hvem syntes det var en god idé å kalle et land med en ninja-hær for Parmistan?

Høylytte kommentarer underveis og latter på feil steder er en forutsetning for fullt utbytte.

agirlwalkshomealoneatnight

A Girl Walks Home Alone At Night

Dette er blant favorittfilmene mine i 2015, men det hørtes ut som om resten av salen var mer lunkne.

Pitchen er at det er en iransk vampyrfilm.

For meg er det hele stemningen i filmen som er så fin. Elegant sort/hvit scenografi. Dramaturgi som i Hal Hartley eller Jim Jarmusch fra nittitallet. En fin bruk av soundtrack. Lange partier uten noe dialog. Når det blir dialog foregår den som snurrig meta-konversasjoner.

suspiria

Suspira

Jeg trodde dette var en film jeg hadde sett, men tror det må ha vært en annen Dario Argento-film.

Dette er et mareritt med høyt soundtrack, en syk fargepalett og okkult arkitektur. Men et bra mareritt.

Argento har rykte for å være så gal og brutal, at det nesten føltes snillere enn fryktet. Når det er sagt, mordene er godt over middels utspekulerte og blodige. Han sparer ikke på konfekten.

Hvis noen sovnet under nestsiste film og våknet under Suspira frykter jeg får senskader.

Så vaklet jeg søvndrukken hjem til barndomshjemmet og lurte på hva slags filmperler Thomas vil servere om et år.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: